Varhainen vuorovaikutus
Tulevat koulutukset
Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapian koulutusohjelma 2025-2029. Hakuaika Helsingin yliopiston syksyllä 2025 alkaviin koulutusohjelmiin on 30.1.-20.2.2025. Lue lisää
Työn tueksi
Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapia ry edistää ja tukee varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapiaa Suomessa. Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapiassa voidaan samanaikaisesti hoitaa sekä vanhemman mielenterveyden pulmaa (tavallisimmin masennus, ahdistuneisuus tai menetyskokemukset), että vuorovaikutussuhdetta odotettavaan tai syntyneeseen vauvaan. Lue lisää täältä.
Suomen Theraplay-yhdistys ry. Theraplay-terapia on vuorovaikutuksellinen, leikkisä lyhytterapia joka pyrkii vahvistamaan lapsen ja tämän hoitajan välistä kiintymyssuhdetta, lapsen tervettä itsetuntoa ja kykyjä toimia sosiaalisissa suhteissa. Tutustu yhdistyksen toimintaan palveluihin täältä.
Finnish association for Infant Mental Health - Pirpana ry on pienten lasten tasapainoista psyykkistä kasvua edistävä moniammatillinen yhdistys. Pirpanan tarkoituksena on edistää alan tieteellistä tutkimusta, levittää tutkittua pienten lasten mielenterveyteen liittyvää tietoa ja käytännön osaamista sekä edistää alan koulutusta. Pirpanan tavoitteena on myös pyrkiä ymmärtämään ja hoitamaan pienten lasten psyykkisiä ongelmia ja häiriöitä sekä ehkäisemään niiden syntymistä. Tutustu yhdistykseen täältä.
Mitä vauva miettii? Vanhempien mentalisaatiokyvyn vahvistaminen. Tämä Mannerheimin Lastensuojeluliiton tuottama opas on suunnattu odottavia perheitä kohtaaville neuvolatyöntekijöil- le. Siinä tarkastellaan äitiysneuvolatoiminalle asetettuja kansallisia tavoitteita vanhempien mentalisaatiokyvyn edistämisen näkökulmasta. Tärkeimpänä sisältönä ovat vanhempien pohdintaa ja myönteisiä mielikuvia edistävät kysymykset ja niihin perustuva keskustelutapa raskausajan vastaanottokäynneillä, per- hevalmennuksessa ja vauvan syntymän jälkeisissä tapaamisissa. Tutustu oppaaseen täällä.
Lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen omahoito-ohjelma. Pohditko, miten voisit tukea ja vahvistaa vuorovaikutusta vauva- tai leikki-ikäisen lapsesi kanssa? Toivoisitko, että arjessanne olisi vähemmän ristiriitoja ja enemmän hyviä kohtaamisia? Kaipaatko lisää tietoa ja vinkkejä vanhemmuuteen? Tutustu oppaaseen tästä.
- Myös uni- ja syömisongelmat voivat olla yhteydessä varhaisen vuorovaikutuksen haasteisiin. Perheet voivat hyötyä näistä oppaista:
ICDP – Kannustava vuorovaikutus –ohjelma on terveyttä edistävä ihmissuhteisiin ja empatiaan perustuva ohjelma, joka on UNICEF:in ja WHO:n hyväksymä ja se on käytössä yli neljässäkymmenessä maassa ympäri maailman. Tutustu ohjelmaan tästä.
Artikkelit
Varhaisen vuorovaikutuksen arviointi. Puura, Kaija; Hastrup, Arja. NEUKO-tietokanta, Duodecim (2024). Avaa julkaisu
LAPS-lomake – menetelmä lapsen psykososiaalisen terveyden arviointiin. Borg, Anne-Mari; Kaukonen, Pälvi; Salmelin, Raili; Miettinen, Sari; Mäntymaa, Mirjami; Joukamaa, Matti; Tamminne, Tuula; Puura, Kaija (2019). Avaa julkaisu
Väitöskirjat ja tutkielmat
Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapian vaikuttavuus HUS:n palvelusetelipsykoterapioissa. Salonen, A (2023). Avaa julkaisu
Early mother-infant interaction: Determinants and Predictivity. Mäntymaa, Mirjami (2006). Avaa julkaisu
Challenges for transition into early parenthood : Prenatal depressive symptoms, marital distress, and premature birth of an infant. Ahlqvist-Björkroot, Sari (2017). Avaa julkaisu