Koulutuksen rakenne ja sisältö

1. Pohjakoulutus

Lääketieteen lisensiaatin tai erikoislääkärin tutkinto. Perinataalisen mielenterveystyön erityispätevyys täydentää osaamista naistentautien ja synnytysten, psykiatrian, lastenpsykiatrian, lastentautien, terveydenhuollon ja yleislääketieteen erikoisaloilla.

2. Käytännön palvelu

Perinataalisen mielenterveystyön erityispätevyyden suorittaminen edellyttää vähintään kahden vuoden pituista työskentelyä lääkärinä palvelujärjestelmän eri tasoilla soveltuvissa palveluyksiköissä, joita on lueteltu Palveluyksiköt-välilehdellä.

Kahden vuoden palveluajasta ainakin vuoden ajan tulee työskennellä vähintään 6 kuukauden jaksoina kahdella eri palvelutasolla tai erikoisalalla tehtävissä, joissa hoidetaan perinataaliajan mielenterveysongelmia moniammatillisissa työryhmissä. Toisen vuoden palvelut voivat koostua useammasta eri mittaisesta jaksosta, ei kuitenkaan alle kuukauden pituisista. On suositeltavaa, että perinataaliajan mielenterveysongelmista kärsiviä potilaita keskitetään erityispätevyyskoulutuksessa oleville lääkäreille ja myöhemmin erityispätevyyden omaaville lääkäreille.

Perehtyneisyys erityispätevyyden muille osaamisalueille osoitetaan portfoliossa. Pätevöitymisen kokonaisuus rakennetaan yksilöllisesti perustuen kouluttautujan pohjakoulutukseen, aiempaan työkokemukseen ja muuhun osaamiseen.

Hyväksyttävä käytännön palvelu voi olla osa suoritettavana olevaa tai aikaisemmin suoritettua erikoislääkärin tutkintoa. Pääsääntöisesti palvelu ei kuitenkaan saa olla kymmentä vuotta vanhempaa.

3. Teoreettinen kurssimuotoinen koulutus

Teoreettista kurssimuotoista koulutusta vähintään 80 tuntia. Sen tulee kattaa monipuolisesti erityispätevyyden kaikkia osaamisalueita, jotka on lueteltuna koulutuksen tavoitteet -välilehdellä. Osa koulutuksista voi olla kansainvälisiä. Koulutuksen antajana voi toimia lääketieteellinen yksikkö, yhdistys tai muu vastaava taho. Suomen Perinataalimielenterveys ry:n järjestämät koulutukset hyväksytään osaksi teoreettista koulutusta. Muiden tahojen järjestämiä alan koulutuksia kerätään yhdistyksen verkkosivujen Koulutuskalenteriin.

Pohjakoulutuksena toimii 40 tunnin laajuinen perinataalisen mielenterveystyön runkokoulutus tai sitä vastaava muista koulutuksista kerätty erityispätevyystoimikunnan hyväksymä kokonaisuus. Runkokoulutus suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä eri lääkärijärjestöjen ja muiden perinataalimielenterveyden ammattilaisten (psykologit, kätilöt, terveydenhoitajat ja sosiaalialan työntekijät) kesken ja se käynnistyy vuonna 2026. 

Pätevöityjän koulutuksen suunnittelussa on suositeltavaa käyttää perinataalisen mielenterveystyön alalla kokenutta mentoria, joka toimii myös ohjaajana koko pätevöitymisen ajan.

Suositeltavaa kirjallisuutta löytyy omalta välilehdeltään.