Perinataaliajan mielenterveys

Perinataaliajalla tarkoitetaan mielenterveyden kontekstissa ajanjaksoa, joka sisältää koko raskauden ja synnytyksen sekä syntyneen lapsen kaksi ensimmäistä elinvuotta. Voidaan puhua myös elämän tärkeistä ensimmäisistä tuhannesta päivästä - ajanjaksosta, jolla on ihmisyksilön myöhempään elämään ratkaisevan suuri merkitys sekä somaattisen että psyykkisen terveyden kannalta.

Perinataalimielenterveydellä tarkoitetaan kaikkia vanhempien ja vauvan mielenterveyden haasteita, jotka liittyvät perinataaliaikaan, lapsettomuuteen, synnytyspelkoon, traumatisoitumiseen sekä sikiön tai vastasyntyneen menettämiseen tai vakavaan sairauteen.

Perinataalisen mielenterveystyön erityispiirteenä on se, että työn kohteena asiakkaana tai potilaana voi olla odottavat vanhemmat, syntynyt vauva tai koko perhe, yhdessä tai kukin erikseen. Työn tavoitteena on mahdollistaa sujuva ja perheen hyvinvointia tukeva hoito perheen lähiympäristössä.

Perinataaliaika on perheille mielenterveyden kannalta erityisen kuormittava elämänvaihe. Psykiatristen sairauksien ilmeneminen ja relapsit ajoittuvatkin usein perinataaliajalle. Suomen neuvolajärjestelmässä perheitä tavataan odotusaikana kymmenen kertaa ja samoin vauva-aikana noin kymmenen kertaa. Tämä on hyvin otollinen aika tunnistaa ja hoitaa vanhempien mielenterveysongelmia ja varhaista vuorovaikutusta vauvan kanssa. Perinataaliajalla mielenterveysongelmien hyvällä hoitamisella voidaan tukea vanhempien jaksamista ja sillä on merkittävä ja kauaskantoinen vaikutus myös uuden sukupolven elämään ja terveyteen.

Jokainen synnyttävä perhe tarvitsee neuvolan lisäksi myös erikoissairaanhoidon palveluita synnytyssairaalassa. Jotkut vanhemmat tarvitsevat psykiatrista erikoissairaanhoitoa tai päihdehuollon palveluita. Joskus vastasyntynyt tarvitsee tehohoitoa ja lapsen vakavat somaattiset sairaudet lastentautien erityisosaamista. Jokainen vauva tarvitsee alusta asti hyvää hoitoa ja varhaista vuorovaikutusta kasvaessaan ja kehittyessään koko ajan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä on perinataaliajalla perheiden näkökulmasta hyvin pirstaleinen. Hoitavia tahoja ja eri työntekijöitä on kaikilla useita, mielenterveysongelmissa vielä enemmän. Sen vuoksi tarvitaan hyvää integratiivista yhteistyötä palvelujärjestelmän eri tasojen ja sektoreiden välillä. Eri alojen lääkäreillä on keskeinen rooli palvelujen johtamisessa ja integroimisessa perheelle mielekkääksi kokonaisuudeksi. Perinataaliseen mielenterveystyöhön pätevöitynyt lääkäri osaa toimia omalla työpaikallaan ja erikoisalallaan potilaan mielenterveyden hyväksi sekä ymmärtää, milloin tarvitaan jonkun muun tahon hoitoa ja osaa ohjata sen piiriin oman alueen sovittujen hoitopolkujen mukaisesti.