Ulla Korpilahti
Nimi: Ulla Korpilahti
Ammattinimike: Kehittämispäällikkö, koulutus: Th, TtM, FT-opiskelija (kliininen lääketiede, kansanterveystiede UTU)
Työpaikka: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Paikkakunta, jossa voin toimia asiantuntijana: Verkkovälitteisesti eri puolilla Suomea, tapauskohtaisesti erikseen sovittuna myös läsnä tilaisuuksissa.
Asiantuntijuus ja siihen liittyvä työkokemus: Työskentelen THL:ssä kehittämispäällikkönä vastuualueena lasten ja nuorten väkivallan ja tapaturmien ehkäisyn kansalliset poikkihallinnolliset toimet Väkivallaton lapsuus -suunnitelman ja Turvallisesti kaiken ikää -tapaturmaohjelman lasten ja nuorten osuus. Aiemmin olen työskennellyt kansanterveystyössä liki 20 vuotta terveydenhoitajana niin neuvolapalveluissa kuin kouluterveydenhuollossa ja avosairaanhoidon eri tehtävissä. Olen ollut kirjoittajana kansallisia suosituksia neuvolapalveluihin ja koulu- sekä opiskeluterveydenhuoltoon sisältävän Duodecim Terveysportin maksuttoman NEUKO-tietokannan useissa artikkeleissa vuosina 2021-2024. Teen työn ohessa Turun yliopiston kliinisen lääketieteen tiedekunnassa kansanterveystieteen oppialalla parhaillaan osajulkaisuväitöskirjaa lasten ja nuorten tapaturmista ja niihin liittyvistä tekijöistä.
Tehtävät, joihin henkilöä voi pyytää asiantuntijaksi:
- Kansanterveystyö
- Terveyden ja turvallisuuden edistäminen
- Lapsiin kohdistuvan väkivallan ja tapaturmien ehkäisy
Valmiit luentoaiheet:
- Kansallinen ohjelma- ja toimenpidesuunnitelmatyö
- Terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen eri toimintaympäristöissä (Lisätietoa Turvallisesti kaiken ikää ohjelma ja Väkivallaton lapsuus - toimenpidesuunnitelma)
- Lasten ja nuorten elämänlaadun arviointi ja mittaaminen
Lisätietoja saatavilla em. aiheista seuraavista artikkeleista ja tietolähteistä
- Väkivallaton lapsuus -työn kotisivut, THL
- Turvallisesti kaiken ikää -ohjelmatyön kotisivut ja erityisesti lasten ja nuorten tapaturmien osuus ja alisivut
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), tekijät Kaakinen ym. 2024. Väkivallattoman lapsuuden turvaamiseen tarvitaan vahva tietopohja. Päätösten tueksi 2024:4. Avaa julkaisu
- Korpilahti ym. 2023. Kouluikäisten lasten ja nuorten terveyteen liittyvän elämänlaadun mittaamisen suositus väestötutkimuksissa ja kliinisessä työssä. Duodecim Terveysportti TOIMIA-tietokanta. Avaa julkaisu
- Hakulinen ym. 2023. Laadukkaat neuvolapalvelut turvattava myös jatkossa. Yhteiskuntapolitiikka 5-6. Avaa julkaisu
- Wood et al. 2023. A practical handbook on Adverse Childhood Experiences (ACEs) Delivering prevention, building resilience and developing trauma-informed systems: A resource for professionals and organisations (Finnish national actions on ACEs p 34). Available here.
- Bellis et al. 2023. Tackling Adverse Childhood Experiences (ACEs) State of the Art and Options for Action. Report. Available here.
- WHO 2021. European regional status report on preventing violence against children 2020 (see Finnish Non-Violent Childhoods Action Plan p 17-19, 52). Available here.
- Korpilahti ym. 2019: Lasten ja nuorten tapaturmakuolleisuus on Suomessa yleisempää kuin Euroopassa keskimäärin. Aikakauskirja Duodecim. Avaa julkaisu
- Korpilahti ym. 2015. KINDL-R: Lasten ja nuorten terveyteen liittyvää elämänlaatua arvioiva geneerinen mittari. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti.52; 2. Avaa julkaisu
- Terveysportti NEUKO-tietokanta artikkelit ja kansalliset suositukset neuvolapalveluihin ja koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon. Saatavilla täällä.
Valokuvan on ottanut JR-valokuvaus Jarmo Rantanen.